top of page

Hogyan dolgozunk / törvényes, hatékony működés

 

TÖRVÉNYES, HATÉKONY MŰKÖDÉS

Az ön társasháza is megérdemli az igazi szakembereket! Ha már baj van, akkor is segítünk.

Jogszerű Működés

 

Betartjuk a törvényeket. Legyen szó a közgyűlések összehívásáról, a megfelelő SZMSZ elfogadásáról, vagy az épület kötelező felülvizsgálatairól, tudjuk, milyen feladataink vannak.

 

Betartjuk a törvényeket

A társasházak működését jogszabályok szabályozzák. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket betartsuk, még akkor is, ha egyes tulajdonos ezt jogászkodásnak minősíti. A jog többnyire a tulajdonosokat óvja, azért írja elő, hogy pl egy közgyűlési meghívóban milyen információknak kell szerepelnie. Ha a törvényekre nem figyelnénk oda, akkor a társasház működése könnyen támadhatóvá válna. Ez egyrészt bírósági ügyekhez vezetne, másrészt bizonyos pályázatokon való indulást, vagy esetleges hitelfelvételt is ellehetetleníthet

Fontosnak tartjuk, hogy a házak belső szabályait tartalmazó szervezeti-működési szabályzat is a törvényekkel harmonizáljon, és a házak valódi kérdéseire adjon választ.Ezért saját modul rendszerű SZMSZ-t dolgoztunk ki az egyik ügyvéd partnerünk közreműködésével.

 

Stabil jogi partnerek

Szinte napi kapcsolatban vagyunk jogi partnereinkkel, jelenleg három ügyvédi irodával. Így a jogi ügyintézés gördülékeny, és minden problémás esetben lehetőségünk van jogi segítséget kérni.

Anchor 1

Hatékony Kintlévőség-Kezelés

 

A társasház közös költségeiből nem mindenki veszi ki a részét. Sokakat elég figyelmeztetni, de szükség esetén a tartozások behajtását a jogszabályi előírások alapján határozottan végigvisszük.

 

A társasházak egyik legsúlyosabb problémája a sokszor akár évek óta halmozódó közösköltség-tartozás. Vannak, akik teljesen ellehetetlenültek anyagilag, de vannak, akiket nem érdekelnek a közösséggel szembeni kötelezettségeik.

A rendszeres tájékoztatás segít a megelőzésben

A lakóközösséget évente többször tájékoztatjuk a közös költség egyenlegekről, telefonon, majd levélben szólítjuk fel az adósokat a rendezésre. Ha szükséges, részletfizetési lehetőséget biztosítunk.

A tartozásokról, és a behajtásért tett intézkedésekről tájékoztatjuk a tulajdonosokat. Ez a fizetési fegyelmet is segíti, és azt is szolgálja, hogy átlátható legyen a társasház működése.

A közösség tájékoztatása érdekében a tulajdonosoknak eljuttatjuk az összes lakáshoz tartozó közösköltség-egyenleget bemutató táblázatot. Sok esetben a nyilvánosság a legnagyobb visszatartó erő a tartozások felhalmozása ellen.

  • Évente többször tájékoztatjuk a lakókat a tartozásokról, sokan ezután rögtön rendezik az egyenlegüket

  • Pontos tájékoztatást adunk a behajtási folyamatról, annak költségeiről

Ha együttműködik a tartozó

A rendezéshez az első, hogy az érintettek átbeszéljék az okokat és a jövőbeli lehetőségeket. Sok esetben el lehet így kerülni a többletköltséget jelentő fizetési meghagyást, vagy az annak eredményeként megindult bírósági, végrehajtási eljárást.

Az együttműködő tulajdonosoknak lehetőséget kínálunk részletfizetésre.

Ha nem látszik semmilyen fizetési hajlandóság

Amennyiben a tartozó nem működik együtt, automatikusan megindítjuk a szükséges jogi folyamatot.

Ügyvéd közreműködését csak szükség esetén javasoljuk. A folyamatos, szigorú kintlévőség-kezelést tartjuk a megfelelő módszernek. A nagyobb tartozást felhalmozóknál jelzálogot jegyeztetünk be, a társasházi törvény által szabályozott módon, és ha nem indul meg a törlesztés, akkor fizetési meghagyásos eljárást indítunk.

A rendben fizető lakók érdekeinek védelmében a tartósan nem fizetők ingatlanjára jelzálogot jegyeztetünk be, ha a társasház szervezeti-működési szabályzata ezt lehetővé teszi.

Ha nem, akkor kezdeményezzük az SZMSZ módosítását, valamint végrehajtási eljárást indítunk el.

Végig nyomon követjük a behajtási eljárást

Ugyan a behajtáshoz szükséges intézkedéseket a törvény pontosan előírja, az ügymenet sokszor már a közös képviselőnél, vagy a megbízott ügyvédi irodánál elakad.

A határidőket és az ügyek állapotát akkor is folyamatosan ellenőrizzük, amikor már ügyvéd is részt vesz az eljárásban.

Pontos tájékoztatatást adunk a folyamatokról, költségekről a későbbi jogvita elkerülése érdekében.

Anchor 2

Válságkezelés

 

Lehet, hogy házában elfogyott minden tartalék, és csak adósságok maradtak. Pénzügyi szaktudással, a szerződések átvilágításával, a behajtási tevékenység javításával lehet javítani a helyzeten.

 

Több olyan ház közös képviseletét vettük át, ahol nagyon komoly, akár évtizedek óta egyre súlyosabb gondokat kellett, vagy kell megszűntetni. Az akár több tízmilliós adósság, az életveszélyes műszaki állapot, vagy a rossz fizetési hajlandóság, mind olyan probléma, amivel sok társasházban nem tudnak mit kezdeni.

Sokszor a háttérben hanyagság, vagy akár bűncselekmények állnak. Ezek olyan károkat okoznak egy háznak, amit csak egy új közös képviselő tud helyrehozni, és ez van, hogy hosszú évekig tart.

  • Azonnal felülvizsgáljuk a ház szerződéseit.

  • Ha szükséges, részletfizetési megállapodást kötünk a szolgáltatókkal.

  • Rövid távú pénzügyi tervet készítünk a sürgős ügyekre.

  • Közép-hosszú távú tervet készítünk a házak megfelelő anyagi helyzetének visszaállítására.

Anchor 3
bottom of page